Opening A2-tunnel

In de nacht van donderdag 15 op vrijdag 16 december 2016 zijn de vier tunnelbuizen van de Koning Willem Alexandertunnel in gebruik genomen. Met 2,4 kilometer is het niet de langste tunnel van Nederland, maar het is wel een belangrijke. Het doel is een snellere doorstroom en betere bereikbaarheid van de A2. Daarnaast is de Koning Willem Alexandertunnel de eerste dubbellaagse tunnel in Nederland.

Via de tunnel met twee verdiepingen kan verkeer dat langs Maastricht moet, snel onder de stad door. De bovenste twee tunnelbuizen zijn voor het plaatselijk verkeer, de onderste twee tunnelbuizen voor het doorgaande verkeer. Maastricht is beter bereikbaar en vormt niet langer een knelpunt voor het doorgaande verkeer. Bovendien is er een basis gelegd voor een groene en leefbare omgeving.

De nieuwe tunnel wordt 24/7 bewaakt en bediend door speciaal opgeleide wegverkeersleiders in de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat in Helmond. Onder andere via camera’s in de tunnel kunnen de wegverkeersleiders de veiligheid van de weggebruikers in de gaten houden. Bij gevaarlijke situaties kunnen zij direct ingrijpen door de slagbomen direct te sluiten. De Thole slagbomen vormen hiermee een belangrijke voorwaarde voor de bewaking en de veiligheid van de weggebruikers.