Thole door de jaren heen

Thole begon in 1896 als constructiewerkplaats en stoomsmederij onder leiding van J.H. Thole. In 1927 werd Thole omgezet in een NV. De firma fabriceerde onder andere bovenloopkranen, loopkatten, handloopkranen, draaikranen, topkranen en portaalkranen. Naast de kranen werden er ook beweegbare bruggen, sluizen en schuiven, bewegingswerken en tandwielkasten vervaardigd.

In 1950 was Machinefabriek Thole reeds leverancier van slagbomen en toebehoren aan bijvoorbeeld Rijkswaterstaat. Gaandeweg specialiseerde de firma zich steeds meer in toegangsconcepten en bestond de Thole Group uit drie werkmaatschappijen:

  1. Parkeersystemen leverde afsluitbomen, inzinkbare palen en diverse toegangscontrolesystemen.
  2. Machinefabriek Thole was verantwoordelijk voor (bovenloop) kranen inclusief onderhoud en speciale bouwwerken.
  3. Environment Technology ontwierp en produceerde sorteerlijnen bestemd voor huisafval, shredders en balenpersen.

Tot de vuurwerkramp van 13 mei 2000, waarbij de fabriek van Thole volledig werd verwoest, was Thole gesitueerd in de Tollenstraat te Enschede, direct naast SE Fireworks.

Sinds 2004 is Thole zich gaan concentreren op toegangssystemen en besloot men verder te gaan onder de naam Thole Toegangssystemen, vergelijkbaar met de groep Parkeersystemen.

In juli 2013 werd Thole Toegangssystemen overgenomen door een groep van drie investeerders die de kracht van de ingenieuze Thole producten op waarde hebben weten te schatten. Gelijk met de overname is de onderneming verhuisd van Enschede naar de Petroleumhavenstraat in Hengelo.
Op deze nieuwe locatie richt Thole zich volledig op het ontwikkelen en produceren van de hoogwaardige Thole producten. Het nieuwe terrein en pand passen perfect bij de huidige productiestrategie en bieden voldoende mogelijkheden om te groeien.